четверг, 21 октября 2010 г.

ЕЖ - ТАРАЛЕЖ.

Подходящ е за домашен любимец. Таралежите имат мило лице и очарователна поклащаща се походка. Тези малки животинки могат да са отличен домашен любимец за апартамент.
 Таралежите имат африкански и европейски разновидности. На размери африканския таралеж достига между 17 - 24 см, а европейските и до 30 см. В природата те живеят до около шест години, а в домашни условия могат доживеят и до 10-годишна възраст. Те притежават дълга петниста муцуна, големи очи и уши, четири пръста на всяко стъпало и къса опашка. Оцветяването им варира от черно до бяло и сиво.Тяхната естествена защита са техните бодли и в случай на заплаха те се свиват на топка, като бодлите са насочени във всички посоки. Опитоменият таралеж обаче рядко ще изправя своите бодли. Клетка за заек или за малки животни би била отличен дом за домашния таралеж, но дъното и  не трябва да е телено. Температура, при която трябва да се отглеждат е от 15 до около 26 градуса. При по-ниски температури таралежите стават неактивни и сънливи. Клетката трябва да има малка къщичказа спане и трябва да остане място където да обикалят. Къщички за гнездене на птиците например биха били отлични за спане и на таралежите.


 В мястото за спане сложете естествена постелка, която да абсорбира нечистотиите. Таралежите са чисти животни и могат да бъдат научени да ходят на определени места до тоалетна. Може да им поставитев клетката котешка тоалетна или тоалетна хартия встрани от местата за хранене и спане. В тези тоалетни кутии трябва да избягвате слагането на  пръст или глина. Трябва да почиствате замърсяванията от таралежа всеки ден, а веднъж седмично да се почиства леглото и тоалетната му, и клетката да се дезинфекцира с белина. Храната на таралежа е добре да се слага в глинен съд, тъй като е по-трудно да го обърнат и не могат да го дъвчат. Те обичат да се хранят с неща, които могат да държат и да смачкат. Ако няма откъде да купите специално приготвена за таралежи храна може да им предложите суха храна за котки, малко зеленчуци или парчета ябълка или грозде. Трябва да им слагате чиста вода всеки ден. Таралежите са активни през нощта, а деня обикновено го прекарват в спане. За упражнения и игра на таралежа може да му сложите колело, като на морско свинче и той с удоволствие ще си тича там. Те също много се забавляват да бутат топка, може да им дадете и играчки за котки или хамстери. Най-добре е ако имате повече от един таралеж да ги гледате отделно. Мъжките са тези, които могат да започнат да се бият, докато ако имате два женски таралежа може и заедно да ги гледате, но всяко трябва да има свое място за спане.


В домашни условия те биха реагирали положително ако ги подържите, докосвате ги или им говорите. През деня обаче, когато спят, не харесват да бъдат обезпокоявани. Таралежите са забележително здрави животни и могат да се водят на ветеринар само, когато са болни, или са се наранили.
 При отглеждане на таралежа в мръсни условия ще има условия за развитие на различни паразити като бълхи, кърлежи или ларви на мухи. Ако таралежът ви е слаб и се движи трудно, може да изпадне в шок, като в този случай трябва да се посети ветеринар. Важно е в такива случаи да сведете до минимум хващането му с ръце.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Комментируйте здесь